Intermediair vasten oftewel onderbroken vasten is geen dieet. Het schrijft niet voor wat je eet maar wanneer en hoe lang je wel of niet eet.
Voor elke vastenkuur geldt dat je minder (vaak) eet op een dag, waardoor je je lichaam traint van glucoseverbranding over te schakelen naar vetverbranding.
We zijn gewend altijd voldoende voeding in ons lichaam te hebben, oftewel; kant- en klare bouwstoffen die we altijd kunnen aanspreken. De nummer één energievoorraad is glucose. Deze zit in je bloed. Zo’n 10 tot 12 uur na je laatste maaltijd is deze glucosevoorraad op en moet je lichaam een andere energiebron aanboren; de glycogeenvoorraad. Pas als deze voorraad op is wordt ons voorraadpotje vet aangesproken.
De vetvoorraad is het laatste redmiddel voor je lichaam om aan energie te komen maar is ook tevens de meest complexe vorm. Daarom kiest je lichaam eerder voor gemakkelijkere energiebronnen.
Intermediair vasten kun je op verschillende manieren doen:
Een combinatie of afwisseling van bovengenoemde methodes is ook mogelijk.
De voordelen van intermediair vasten:
Belangrijk!
Ben je zwanger, geef je borstvoeding, onder behandeling, gebruik je medicijnen die je moet innemen met voeding, jonger dan 21 jaar of heb je aanleg voor eetstoornissen? Sla deze techniek dan over of overleg met je arts. Vasten is op dit moment mogelijk niet geschikt voor jou.